2015. jan 14.

Harag (2014)

írta: MichaelCorleone
Harag (2014)

A II. világháború témájú filmeket mostanában ritkán lehet látni a mozikban, Hollywood azzal érvel, hogy már nincs mit elmondani erről az időszakról, így mostanában csak sorozat formában (pl. Unsere Mütter, Unsere Väter) tekinthetünk erről alkotásokat. A korszak rajongói valószínűleg tűkön ülve vártak egy ilyen filmre, mint a Fury, ezt Hollywood tudta jól, hatalmas marketinget kapott a film, rengeteg nézőt be is vonzott, de vajon van-e valami a reklámkampány mögött is?

A Fury-t David Ayer írta és rendezte, az ilyen manapság ritka, hogy e kettőt egyetlen emberre bízzák, de korábban voltak remek filmjei (pl. Az utolsó műszak), így megbíztak benne. Amúgy Ayer tavaly emellett még a Szabotázs-t is ő rendezte, melyben Arnold Schwarzenegger próbál megint akcióhős lenni, sikertelenül. A kettő közül a Fury sikerült jobban. Komolyan, Ayer karrierjét megfigyelve érthetetlen a Szabotázs rendezésének elvállalása.

Visszatérve a filmre, a történet cselekménye 1945 áprilisában játszódik, a történetben a Fury-nak elnevezett tank (típusa M4 Sherman) legénysége adja a főszereplőket, az ő útjukat követhetjük. A helyszín a náci Németország, apró faluk, hatalmas, füves mezők, melyen a németek az utolsó erőiket küldik a nyugatról támadókkal szembe, tigris tankok, és SS tisztek formájában. A tank legénységének tagjai Wardaddy (Brad Pitt), Bible (Shia LaBeouf), Gordo (Michael Pena), Coon-Ass (Jon Bernthal) és az újonc Norman (Logan Lerman). A film cselekménye legfőképpen az ő kapcsolataikról szól, valamint egyenként is megismerjük történetüket, hogy honnan jöttek és kik is ők. Sajnos ezen kívül a történet nem valami erős. Van egy jó felvezetés és egy jó lezárás, de közte össze-vissza ugrik a film, túlságosan rövid, kihasználatlan és feleslegesen, zavaróan elnyújtott jelenetek között. Ennek egy jó példája a jelenet a 2 nővel, mely az elején még nagyon jó, és profi, de aztán a végére már erőltetett, és a néző már várja, hogy a film ugorjon a következő jelenethez.

A színészek remek munkát végeztek, ugye a karakterekre épít a film, ezért meg kellett erőltetniük magukat, szerencsére látszik a kemény munka hatása, tökéletesen beleillenek a szerepükbe. Shia LaBeouf az egyikük, a Transformers trilógia vége óta remek színészi teljesítményt nyújt minden filmjében, ezzel bizonyítva, hogy az a néhány év igen nagy baklövés volt. Egyre kedvelhetőbb, remélhetőleg folytatja ezt az utat, amit elkezdett, még lehet belőle nagy színész. Michael Pena korábban dolgozott már együtt Ayer-rel, az ő esetében tényleg esélyes, hogy a színészhez írták a karaktert. Ő sajnos a többiekhez képest elég kevés szerepet kapott, karaktere elég kidolgozatlan, egyfajta mexikói sztereotípiát erősít, akcentusa majdnem kimeríti mindazt, amit róla tudunk. Jon Bernthal, aki a Walking Dead-ből lehet ismerős, mint Shane, itt sem a legkedvelhetőbb karaktert játssza, nem is véletlen nem valami nagyon kedves az arca, kíváncsi vagyok, vajon ráragad-e a későbbiekben ez a karaktertípus. Logan Lerman játssza a legfiatalabb, újonc katonát, arcmimikája erős, látható, nagy jövő előtt állhat a srác, ha jó filmeket választ. Korábban az Egy különc srác c. feljegyzései c. filmben volt látható, mint főszereplő, ott is remekelt, talán egy jó irány képviselője lehet még az elkövetkezendő években. És végezetülitt van Brad Pitt, akinek évente minimum egy blockbusterben muszáj főszerepet játszania, és azt is remekül, nehogy elmondjuk róla, hogy egy kicsit is elkezdett volna öregedni. Az ő karaktere talán a legérdekesebb, ő a főnök a tankon belül, a karaktere egyáltalán nem egyszerű, komplex, és az ő feladata is hozzászoktatni az újoncot a háború förtelmeihez. Így közülük talán ő mondható a történet igazi főszereplőjének.

A film a reklámmal együtt 70 milliós költségvetéssel rendelkezik, a bevételek meg már elérték a 200 millió dolláros értéket, és még ki se adták dvd-re és blu-ray-re. Talán nem titok, hogy blockbusternek készült. A film nagyon felkapott lett, sajnos egy kicsit túlságosan is, egy egyszerű háborús filmről van szó, 5 karakter drámájáról, semmi különös. A csatajelenetek fantasztikusak, látványosak, ahogy szinte minden háborús filmben. A zene még külön említést érdemel, sokat ad a film hangulatához, nagyon epikussá teszi a harcjeleneteket. Összességében jó film, érdemes megnézni, főleg azoknak, akik rajonganak az efféle filmekért, talán a nők kevésbé tudják értékelni majd. Mindenesetre az ilyen normális világháborús filmekből mostanában kevés érkezik, de jöhet még, mert van rá igény.

70%

Legjobb jelenetek: Szokatlan nyitójelenet, Norman kényszerítése a német katona kivégzésére, Norman és Wardaddy jelenete a 2 nővel, az összes harcjelenet, legfőképpen az utolsó

Szólj hozzá

vélemény kritika elemzés háborús blockbuster Brad Pitt Harag David Ayer Fury Shia Labeouf