2015. már 29.

TOP15 Legjobban várt film - 2015

írta: MichaelCorleone
TOP15 Legjobban várt film - 2015

A következő listában összegyűjtöttem az idén érkező alkotások közül a legjobban várt filmeket. Talán nem teljesen reális a lista, elvégre, ha az átlag nézőközönség igényei alapján készíteném el, akkor csak blockbusterek lennének rajta. Ez a lista az én tippem, mik lesznek a legjobb filmek idén, és ezzel együtt az általam legjobban vártak is. Persze ez a lista sajnos hiányos, hiszen japán, skandináv, dél-koreai stb. filmek nincsenek rajta, pedig esélyes, hogy onnan is érkeznek páratlan, és csodálatos remekművek. Viszont ott a marketing nem erősség, így pont az lesz a jó, hogy a meglepetés erejével fognak hatni a nézőre. Mindenesetre itt a 15 egyelőre legjobban várt alkotás, aztán majd ki tudja még mi lesz.

15. Fehér Isten

A listára felkerülésének az oka legfőképpen a kíváncsiság. Tavaly hallhattunk róla, amint bekerült a Cannes-i filmfesztivál díjazottjai közé. Kornél Mundruczó filmjében a 13 éves Lili egy kutyás kalandba keveredik, avagy a 2011-es Majmok bolygója: Lázadás szerűen a kutyák elindulnak, hogy visszavágjanak a sintéreknek, és elfoglalják Budapestet, hatalmas káoszt teremtve. És igen, ez egy művészfilmnek ígérkezik, nevetséges hangzata ellenére is. Kapott a kritikusoktól, akik korábban láthatták, hideget, meleget, valódi minősége egyelőre rejtély, így mindenképpen várós.

14. The Martian

Ridley Scott mindenképpen egy rejtélyes eset. Voltak eddig zseniális (Szárnyas fejvadász, A nyolcadik utas: a Halál), jó (Thelma és Luise, Amerikai gengszter, Gladiátor, Hannibál, A sólyom végveszélyben), és pocsék (G.I. Jane, Exodus: Istenek és királyok, Prometheus, Testőrbőrben) filmjei is, és az utóbbi években nem volt a toppon, teljesítmény terén. Ezek a tényezők összezavaróak.  A filmjeinek minőségei széles palettán helyezkednek el, így okozhat még meglepetést, de hatalmas csalódást is. Szerencsére újra sci-fi-be fogott, és nem is akármilyenbe, Andy Weir zseniális könyve (A marsi) alapján készül, és a színészek korrektnek (Matt Damon, Jessica Chastain, és Sean Bean aki tuti megint meghal) tűnnek. Az alap jó, csak legyen a forgatókönyv is az, és a megvalósítás. Előrébb is kerülhetne, ha ezeknek a beteljesülése biztosabb lenne.

13. Southpaw

Sport drámákból sosem elég, ha kellő igényességgel vannak elkészítve. Jelen esetben a mindig újat mutatni tudó Jake Gyllenhaal áll a főszerepben, és egy bokszolót alakít, aki felküzdi magát a csúcsra, és utána várják csak az igazi pofonok, hisz szembesül családja szétesésével. A rendezői székben Antoine Fuqua ül, akinek köszönhettünk eddig jó és kevésbé jó alkotásokat is, de esélyes, hogy ezzel a filmmel új szintre léphet. Az előzetese nagyon spoileres, történetmesélős, de az kideríthető belőle, hogy nem a szokványos sportfilmekre jellemző felépítése lesz, valószínűleg a végén nem a nagy bunyó majd a happy end fog bekövetkezni, hanem a valódi dráma.

12. Maggie

Egyetlen egy nagyon erős ütőkártyája van az idén érkező Maggie-nek. A főszerepben Arnold Schwarzenegger, de mi is ebben olyan különös? Az, hogy színészkedik. Mármint tényleg. Az eddigi összes filmjében szinte a kemény gyilkoló-gépet kellett eljátszania, vagy a buta, vicces embert, és mindig ugyanazzal az akcentussal és arckifejezéssel lőtt, rombolt, nevettetett és robbantott, ámde ebben a filmben egy egészen más szerepben láthatjuk. Egy édesapát játszik, akinek lánya, Maggie (Abigail Breslin) elkapta a zombi-vírust, így komoly döntés előtt áll, vagyis, hogy engedje el, vagy harcoljon érte (nem úgy, ahogy szokott). Egy igen erős drámának ígérkezik, habár még simán lehet nagy átverés is az egész, de Schwarzi miatt biztosan érdemes vetni rá egy pillantást.

11. Snowden

Oliver Stone is hasonló eset, mint Ridley Scott, habár nem ugyanolyan. Stone állandóan új módszereket próbál ki, ezért filmjei jelentősen különböznek egymástól, és nincs is igazán stílusuk, csak a legrégebbiek hasonlítanak egymásra. Talán ha meg akarunk nevezni egy központi témát, akkor az az Egyesült Államok. Háború, média, sport, sok pénz és hírnév. Fontos dolgokkal foglalkoznak filmjei, de az utóbbi években, mintha eltűnt volna minden, amit szeretni lehetett a filmjeiben. Elkészítette a Vadállatok c. filmet, ami máig keresi a helyét, készített George W. Bush-ról és a 9/11-es katasztrófáról, de egyik sem sikerült közepesnél jobbra, vagy bármilyen szinten elgondolkodtatóra. Ámde úgy tűnik megint egy fontos témáról fog szólni filmje, mégpedig Edward Snowdenről, arról a valós személyről, aki nyilvánosságra hozta, hogy az NSA miket is csinált titokban évekig. A főszerepekben Joseph Gordon-Levitt és Shailene Woodley. Jónak ígérkezik.

10. A tenger szívében

A Pí élete nagyban, avagy egy 19. században játszódó hajókatasztrófa legénységéről szól, amint megküzdenek egy tengerrel, tehát nem óceánnal és egy bálnával, szóval nem tigrissel. Ron Howard rendezi, akinek eddig sok közepes és közepesnél sokkal jobb filmet köszönhetünk, de legfőképpen 2 évvel ezelőtt elkészült Hajsza a győzelemért. c. film miatt esélyes, hogy ismét egy jobbik darabbal állhatunk majd szembe. A főszerepben itt is Chris Hemsworth, aki úgy tűnik szeretne színészkedni a Marvel-en kívül is, ami nagyon jó, de mellette még felbukkannak remek színészek, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Brendan Gleeson és Michelle Fairley is. Az előzetes alapján látványfilmnek tűnik, de szerintem bármit tartogathat még számunkra.

9. Crimson Peak

Guillermo del Toro is kedveskedik jövőre egy újabb filmjével, melynek történetét szintén ő és Matthew Robbins írta. Del Toro filmjeinek mindig volt valami egyedi stílusuk, egyfajta atmoszférájuk, és ezért egytől egyig különlegesek és egyediek. Persze neki is voltak gyengébb dobásai, de sosem fogjuk elfelejteni a Faun labirintusát, mert akkor mutatkozott meg igazán, milyen csodálatos dolgokat is rejteget a fantasy műfaj. És szerencsére ismét fantasy-ba fog bele, de most visszanyúl a gyökerekhez, és amellett legfőképpen egy horror-al lesz dolgunk. Érdekes szereplőgárdája lesz, és maga a történet is új, szóval nagyon várós.

8. Mission: Impossible - Rouge Nation

A legújabb Mission Impossible (immár az 5.) azért került így előre a listán, mert az előzetese alapján biztosan nyújtani fogja az elvártat. Ismét Tom Cruise a főszerepben, a badass Ethan Hunt-ként, és mellette még feltűnik a már jól ismert Luther Stickell (Ving Rhames), de még Jeremy Renner, Alec Baldwin, és a humor kedvéért Simon Pegg is. Ismét egy remek kémtörténet van készülőben, ami biztosan piszkosul látványos lesz. Nem lesz elgondolkodtató, vagy művészi, de legalább nem bugyuta, és igényesen van elkészítve, ami manapság egy blockbuster akciófilmnél ritka. Akármennyire is a sokadik Mission Impossible film, még mindig szerethető, és érdemes megnézni.

7. Mr. Holmes

Bill Condon, amerikai rendező kezei alatt láthatjuk Sherlock Holmes megvalósításának legújabb formáját. Először meglepő lehet, hogy amerikai rendezi, elvégre Holmes ízig, vérig angol, ám nem kell aggódni, hisz egyáltalán nem az a tipikus amerikai film lesz a Mr. Holmes. A főszerepben Ian Mckellen, aki egy nagyon tiszteletre méltó választás volt, és ebben a történetben nem azt a tipikus Sherlock sztorit kapjuk. Az elmúlt években kaptunk Guy Ritchie-től, jópofa, humoros és látványos feldolgozást, valamint egy sorozatot is, a Sherlock-ot, ami teljesen modernizálta a régi már jól ismert eseteket. Ám a most megjelenő Mr. Holmes még ezeknél is különlegesebb lesz, hisz az öreg Holmes-t ismerhetjük meg, amint visszatekint életére, és egy megoldatlan rejtéllyel küszködik, melyben egy szép hölgy is szerepet játszik. Az előzetesek alapján nagyon jónak, különlegesnek tűnik.

6. Spectre

Egy újabb James Bond film, a 007-es ügynök egy újabb kalandjába ended betekintést. A rendezői székben ismét Sam Mendes, akinek a Skyfall-t köszönhetjük korábbról, de a szérián kívül például ő rendezte az Amerikai szépséget is. És ami a legfontosabb: James Bond ismét Daniel Craig, ami örömmel tölt el, mert egyelőre remekül beleillik a szerepbe. A történet szerint Bond most a SPECTRE nevű szervezet egy sötét titkát fedi fel, miközben M azon küzd a politikai szervezetekkel, hogy életbe tudja tartani a titkos szolgálatot, az MI6-et. Az előzetes alapján lassabb rendezés lesz, profi operatőri munkával, és természetesen még mindig elegáns külsővel mutatkozik. Az új Bond lány pedig szokatlan módon most kicsit öregebb, mint szokott lenni, ő lesz Monica Bellucci, a legöregebb Bond lány, de Bond is öreg már, így hozzá illik. Hát meglátjuk mi sül ki ebből.

5. Mad Max: Fury Road

Közel 30 év után készült el ez a Mad Max folytatás, melyben most nem Mel Gibson a főszereplő, hisz ő kicsit öreg már ehhez, hanem Tom Hardy, aki viszont remek választás. Ami viszont érdekes, hogy az eredeti trilógia rendezője, George Miller kapta meg a rendezési lehetőséget, amihez hasonló eset elég kevés van a filmtörténelemben. Az előzetes alapján látványfilm lesz, kicsit Waterworld szerű, ámde a látvány most tényleg látvány lesz, mert most egy komoly CGI orgiával állhatunk szembe. Nagy eséllyel lesz a Fury Road a leglátványosabb film jövőre. Emellett mondjuk még kérdéses, hogy lesz-e sztori, de ilyen látványorgia mellett nem valószínű ennek jelenléte. Tulajdonképpen bármilyen meglepetést hozhat még a Fury Road, de nem kötelező neki, csak teljesítse az elvárásokat, legyen lehengerlően szép, valamint piszkosul szórakoztató, Michael Bay mennyiségű robbantásokkal.

4. Avengers: Age of Ultron

A Bosszuállók ismét összeállnak, hogy közösen ismét megküzdjenek egy erős ellenféllel, Ultronnal, aki most sokkal komolyabbnak tűnik, mint Loki. A rendező ugyanaz, Josh Whedon, aki az első részt is rendezte, ami örömteli, hisz az volt eddig a legjobb Marvel film. Az előzetes alapján ismét nagyon látványos lesz, tele poénokkal, és a karakterekkel, akiket nagyon szeretünk. Feltűnik benne még 2 X-men szereplő is, Scarlet Witch és Quicksilver is, szóval talán nem lesz olyan egyszerű a történet, mint ami az első részben volt. Érdekesség még, hogy jövőre érkezik a Captain America: Civil War, melyben Amerika kapitány és a Vasember csap össze, így esélyes, hogy a film vége felé már elkezdődik a konfliktus köztük. Úgy tűnik idén ez lesz az egyetlen képregényhősös Marvel film, ám ennyi elég is, nem kell túlzásokba esni a Marvel részéről. Nagyon várós film, szórakoztatási faktora biztos.

3. The Man from U.N.C.L.E.

2 szó: GUY RITCHIE. Az ember, akinek a nevéhez fűződik a Blöff, A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső, valamint a 2 új Sherlock Holmes film. Piszkosul szórakoztató filmjei mellé besorakozik az idén érkező The Man from U.N.C.L.E., ami egy 60-as években játszódó kémtörténet, Guy Ritchie módra. De nem is akármilyen kémfilm ez, hanem az azonos címen futó 60-as évekbeli sorozatnak a feldolgozása lesz. A főszereplők Henry Cavill, a CIA ügynök, aki úgy néz ki, mint ha testet öltött volna Sterling Archer, mellette Armie Hammer, a KGB-s, akiből még remek orosz lehet amerikai származása ellenére is, valamint a bályos Alicia Vikander is helyet kap mellettük, a bombázó, ámde titokzatos női karakterként. Az előzetes magáért beszél: ismét remek Guy Ritchie film készült el.

2. The Hateful Eight

Quentin Tarantino is készít egy újabb remekművet jövőre, melyben helyet kapnak tipikus Tarantino színészek (Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russel, Michael Madsen) és a szórakoztatási faktor szinte biztos. A helyszín Amerika, a polgárháború után, télen, a történet főszereplői pedig bérgyilkosok. Tipikus Tarantino filmnek ígérkezik, el nem lehet képzelni, milyen beteg dolgokat talál most ki Tarantino, aki szerencsére nem csak rendező, de egyedüli forgatókönyv író is lesz.

1. Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Talán nem a legjobb film lesz, de mindenképpen a legjobban várt. A rendezői székben J.J. Abrams, akiben eddig nem lehetett csalódni, és úgy rebootolta a Star Trek szériát, hogy azt nemhogy utálták, de még borzasztóan sikeres is lett, ami nagyon ritka. Mivel a „Trek-esek” és Star Wars fanok egyfajta kocka konfliktusban állnak az USA-ban, ezért elég vicces, hogy megkapta a rendezési lehetőséget egymás után. Ami még szintén potitív jel, hogy az eredeti trilógia legjobb részei forgatókönyvének írója, Lawrence Kasdan írja Abrams mellett a forgatókönyvet. Utóbbi amúgy saját elmondása szerint nagy Star Wars rajongó kicsi kora óta, ami csak azért is jót sugall, hisz az új trilógia stábja olyan volt, mintha fogalmuk se lett volna az egész univerzumról. Ő mellettük minimális beleszólási lehetősége George Lucasnak, aki a karaktereket írja, és ennél több hely nem is kell neki, nehogy megint elrontson mindent. A történet az eredeti trilógia után veszi fel a fonalat, szóval feltűnnek régi karakterek, Luke Skywalker, R2-D2, C-3PO, Leila, Han Solo és Chewbacca is, akik átadják a stafétát a következő, fiatal generációnak. Minden lehetőség adott egy remek fantasy kalandfilmhez, és ha talán az eredeti trilógia szintjét nem éri el, az újnál mindenképpen jobb lesz. A kereszt alakú fénykard miatt meg nem kell aggódni, annyi baj legyen.

+ Akik nem fértek be:

Szólj hozzá

film filmek 007 várt 2015 maggie southpaw Star Wars Avengers Sherlock Holmes James Bond Spectre Impossible fehér isten snowden Mad Max Star Wars VII Mission The Man from U.N.C.L.E. Crimson Peak The Hateful Eight In the Heart of the Sea Age of Ultron Mr. Holmes Legjobban the martian a marsi a tenger szívében Rouge Nation Fury Road The Force Awakens